کنه نمدی (کنه تاول زا – کنه گال زا) برگ انگور

کنه گال زا انگور

Grape Leaf Blister Mite

(Felted mite)

Colomerus vitis

این کنه کوچکترین نوع از کنه ها می باشد.

کنه های گال زا میکروسکوپی و کرمی شکل هستند.

کنه تاول زا انگور نوعی کنه گال اریوفید است. این کنه‌ها موجودات کوچک مکنده شیره پرورده (کمتر از ۰.۲ میلی‌متر) هستند که باعث رشد غیرطبیعی روی گیاهان مختلف می‌شوند، آنها سفید رنگ و کرمی شکل هستند و برخلاف اکثر عنکبوتیان فقط دو جفت پا دارند.

اگرچه کنه‌ها خیلی کوچک هستند و حدود ۰.۲ میلیمتر طول دارند، که بدون میکروسکوپ دیده نمی‌شوند اما بافت‌های که در برگ ایجاد می‌کنند اغلب بسیار متمایز هستند و به راحتی قابل تشخیص اند.

کنه‌های برگ تاولی بالغ کوچک هستند – کوچکتر از یک تکه گرد و غبار. اگر بتوانید آنها را با چشم غیرمسلح مشاهده کنید، کرم های کرم رنگ با دو جفت پا را می بینید.

آسیب کنه گال زا انگور روی برگ های جوان به صورت تورم هایی با رنگ سبز تیره تا صورتی در نواحی بالایی برگ ظاهر می شود. سطح زیرین برگ ها ظاهری مقعر دارد که پر از زخم های  تاول مانند است که با یک فرش نمدی از کرک های متراکم و بلند برگ پوشیده شده است.

علائم در اواخر بهار شروع می شود. سطح بالایی برگ های آسیب دیده به سمت بالا برآمده می شود و ظاهری چروکیده به برگ ها می دهد.

در زیر نواحی برجسته، پوشش متراکمی از موهای ریز کوتاه ایجاد می شود که در میان آن کنه ها زندگی و تغذیه می کنند.  موهای نمدی  معمولاً سفید مایل به کرم هستند اما در برخی از ارقام انگور ممکن است قرمز مایل به صورتی باشد. در اواخر تابستان موها شروع به خشک شدن می کنند و می توانند قهوه ای شوند.

در حالی که کنه ها در حال مکیدن شیره هستند، مواد شیمیایی را در شاخ و برگ ترشح می کنند که باعث رشد غیر طبیعی می شود.

پوشش مودار سطح زیرین برگ ها را ممکن است  با یک بیماری قارچی مانند کپک اشتباه گرفت.

این کنه ها،  مشکلی اقتصادی خاصی ایجاد نمی کنند، روی میوه تأثیر نمی گذارد و به نظر می رسد که غیر از تغییر شکل  برگ ها، هیچ اثر مضری هم نداشته باشند.

سطح زیرین برگ انگور لکه های نمدی شکل و کمی فرورفته بوجود می آید و توده های سفید رنگی ایجاد می شود که ممکن است داخل آن ها کنه های تاول زا وجود داشته باشد.

قسمت های روی برگ تاول های برجسته که در ابتدا  سطح این تاول ها سبز و به مرور خشک و خاکستری رنگ می شود.

کنه های گال زا  انگور با پنهان شدن در زیر فلس های جوانه، روی تاک انگور زمستان گذرانی می کنند.

کنه ها در بهار ظاهر می شوند و شروع به تغذیه از شاخ و برگ های جدید می کنند. چندین نسل در طول تابستان در قسمت زیرین برگها رشد می کنند.

در اواخر تابستان، بافت نمدی زیر برگ ها مات (تیره)  شده و توسط کنه های گال زا  شروع به خشک شدن می کنند و این باعث می شود کنه ها شاخ و برگ را ترک کنند و به دنبال مکان هایی بگردند که بتوانند زمستان گذرانی کنند.

این کنه ها معمولا خسارت زیادی به درخت نمی زند و خسارت آن ها چندان اقتصادی و مهم نیست.

هیچ کنه کش اختصاصی برای از بین بردن این کنه ها ثبت نشده است.

خسارت این آفت روی نهال های انگور یک تا  دو ساله مهم می باشد که رشد شاخه و برگ ها و جوانه های نهال را مختل و کند می نماید و در درختان بالغ و بزرگ خسارت اقتصادی خاصی ایجاد نمی نماید.

اگر تعداد برگ های تاولی کم است برگ ها را حذف کنید و مانع از پیشرفت کنه شوید. اما در صورتیکه میزان کنه بالا بود باز بایستی بررسی شود که آیا به مرحله آستانه اقتصادی می رسد.

کنه های گال زا را بایستی  تحمل کرد زیرا در بر باردهی یا سلامت انگور تأثیر نمی گذارند.

اگر میزان و یا شیوع  کنه گال زا غیر قابل تحمل باشد و فقط چند برگ یا شاخساره تحت تأثیر خسارت  قرار گیرد، می توان آنها را قطع و دور انداخت. اگر تعداد زیادی برگ درگیر شود، حضور کنه باید تحمل شود، زیرا حذف برگ های آسیب دیده آسیب بیشتری به درخت  نسبت به حضور کنه ایجاد می کند.

بایستی منتظر شد تا درخت مراحل رشدی خود را تکمیل کند و در اواسط پاییز با ریزش برگ ها، برگ های آلوده  را جمع آوری نمود و از محیط خارج کرد و در اواسط زمستان  درخت را با دز روغن بالا، سی لیتر در هزار لیتر آب علیه تمامی آفات سمپاشی نمود.

سموم کنه کش فن پروپاترین یک تا یک و نیم لیتر در هزار لیتر آب و یا کنه کش  نئورون به میزان یک لیتر در هزار لیتر آب در مراحل اولیه حضور کنه گال زا (اواخر بهار) و برای مقابله با این آفت تا حدودی موثر می باشد.

در مواردی آمده است در همین مرحله، قارچ کش مانکوزب به میزان دو در هزار لیتر آب نیز برای مقابله با این آفت توصیه شده است.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی هستند.