سانسوریا و دلیل خم شدن برگ های آن

Sansvieria trifasciata

snake plant

Sansvieria trifasciata

سانسوریا از جمله گیاهان بسیار پر طرفدار با شرایط نگهداری ساده است که میتواند خود را با عموم محیطهای کم نور و کم آب وفق دهد. این گیاه آپارتمانی خواص بسیاری دارد که از مهم ترین آنها میتوان به خاصیت تصفیه کنندگی آن اشاره کرد.
ترکیب متعادل رنگهای زرد و سبز موجود در این گیاه، جذابیت خاصی به آن بخشیده که در برخی گونه های آن بیشتر به رنگ سبز و یا زرد متمایل می شود. گیاه سانسوریا که با نام شمشیری نیز شناخته میشود نماد پشتکار و تحمل بالاست. چرا که این نوع گیاه مقاومت بسیار بالایی در شرایط نگهداری غیر مطلوب دارد.

گیاه زینتی سانسوریا با جذب سموم موجود در هوا باعث تصفیه آن میشود. فرمالدئید، زایلن، تولوئن و اکسیدهای نیتروژن از جمله سمومی هستند که ممکن است در محیط اطراف ما وجود داشته باشند. حذف این سموم از هوای پیرامون، مجب بهبود کیفیت هوا و در پی آن تنفس بهتر و خواب راحت¬تر می شود. بر همین اساس است که همواره توصیه میشود از این گیاه جادویی در محیط¬های اداری پر رفت و آمد استفاده شود.
یکی دیگر از خواص قابل توجه گیاه سانسوریا، توانایی آن در تولید اکسیژن در طول شب است. برخلاف سایر گیاهها که در طول روز اکسیژن مصرف میکنند در طول شب حجم زیادی از دی اکسید کربن را آزاد می-کنند، گیاه سانسوریا در هنگام شب به تولید اکسیژن میپردازد. همین عامل موجب شده تا اغلب کاربران از گل سانسوریا برای اتاق خواب خود استفاده کنند.
 

سانسوریا از خانواده مارچوبه سانان و ساکولنت ها است که به دلیل مقاومت بالا و نگهداری آسان، جایگاه ویژه ای در خانه ها، دکوراسیون داخلی و محیط های اداری دارد و جز گیاهان آپارتمانی معروف و سازگار میباشد.

این گیاه که در زبان فارسی به زبان مادر شوهر نیز معروف است، دارای ساقه های زیر زمینی میباشد که برگ ها به صورت مستقیم بر روی آنها رشد می نماید.

سانسوریا بومی آفریقا، ماداگاسکار و دارای بیش از ۷۰ نوع گونه های متنوع است. که اندازه هر کدام، از ۱۵ سانتی متر تا ۲ متر متغیر است .

تکثیر و قلمه زدن گل سانسوریا کار دشواری نیست. به دو شکل مختلف می توانید این عملیات را انجام دهید.
در حالت اول یک برگ بالغ انتخاب کنید. برای مثال در نوع شمشیری، برگی بالغ به حساب می آید که طول آن بیش از ۳۰ سانتی متر باشد. سپس برگ بالغ را به کمک قیچی از مجموعه جدا کنید. در قدم بعد برگ را روی سطح مسطح قرار داده و با یک چاقوی تیز آن را در قطعات ۴ الی ۸ سانت ببرید. سپس قطعات را درست در همان جهتی که برش زدید داخل بستر قرار دهید. در شرایط عادی و نرمال قلمه ها پس از ۴ هفته ریشه دار میشوند. 
روش دوم استفاده از پاجوش گیاه است. گل سانسوریا در شرایط ایده آل پاجوش های متعددی میزند. به راحتی می توانید پس از اطمینان از رشد مطلوب پاجوش آن را از گیاه مادر جدا کنید. برای این کار کافیست ابتدا گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید و سپس پاجوش ریشه دار را توسط یک چاقوی تیز از گیاه مادر جدا کنید. سپس پاجوش سانسوریا را در خاک قرار داده و با فراهم کردن شرایط ایده آل منتظر رشد او باشید.

دلیل خم شدن برگ های سانسوریا (برگ ها به حالت پارچه ای و نرم شده و به راحتی خم می شوند) به سه علت مهم و اصلی می باشد.

  1. کمبود نور

 2-پوسیدگی ریشه به علت آبیاری زیاد و یا عدم زهکش در گلدان  که موجب کاهش و یا عدم جذب آب و مواد غذایی توسط گیاه می شود.

 3-  کمبود نیتروژن یا ازت

در شرایط کمبود نور، توصیه می شود گیاه را به مکان پر نوری منتقل نمایید.

رنگ پریدگی برگ ها و ضعیف شدن گیاه سانسوریا نیز بعلت کمبود نور می تواند باشد.

در شرایط پوسیدگی اگر پوسیدگی ریشه شدید باشد کار خاصی نمی توان انجام داد. اگر پوسیدگی ریشه شدید نباشد می توان با حذف ریشه های پوسیده و تعویض خاک گلدان احتمال بهبود را در گیاه متصور بود.

اگر بر روی قسمت‌های مختلف گیاه لکه‌هایی قهوه‌ای و نرم دیدید گلدان گیاه را عوض کنید و برای جلوگیری از شیوع این بیماری سعی کنید در ضمن آبیاری برگ‌های گیاه خیس نشود و خاک گلدان نیز زهکش مناسبی داشته باشد و بین دو آبیاری بگذارید تا سطح خاک گلدان خشک شود. در صورت لزوم می‌توان از سموم قارچ‌کش استفاده کرد (قارچ کش پودری متالاکسیل مانکوزب به میزان ۱کیلو در هزار لیتر در موارد پوسیدگی ها کم ریشه، به صورت خاک آبیاری کاربرد دارد).

در شرایط آبیاری کم نیز در گیاه سانسوریا، لکه های قهوه ای روی برگ ها ایجاد می شود که از نشانه های مواجه شدن گیاه با تنش خشکی می باشد.

در شرایط کمبود ازت، از کود هایی که ازت بالایی دارند استفاده شود.

کود های (۵-۵-۴۰ و یا ۳-۳-۱۰) کود های خوبی می باشند.

نصف یک  قاشق چایخوری از این کود را در یک لیتر آب حل نمایید و روی خاک بریزید.

در ماه اول هفته ای یکبار در ماه دوم هر ده روز یکبار و در ماه سوم هر دو هفته یکبار این عمل را تکرار نمایید

در مواردی آمده است که با استفاده هرماه  از کود ۲۰-۲۰-۲۰ در فصول بهار و تابستان نیز می توان این گیاه را تقویت نمود.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی هستند.