پرتقال والنسیا Valencia orange
پدیده پرتقال کوهی که در بزرگراه ها مشاهده می شود همان پرتقال رقم والنسیا و یا پرتقال تابستانه می باشد. چون هیچ کوهی وجود ندارد که پرتقال داشته باشد. در سرمای کوهستان ( کوه های مرتفع) حتی نارنج و یا ارقام مقاوم مرکبات که مقاومت بالایی به سرما دارند نیز دوام نمی آورند چه برسد به پرتقال. ممکن است در دامنه پایین تپه های مناطق مرطوب این رقم مرکبات کاشته شود و به محصول بنشیند ولی در ارتفاعات بالا یا در کوه های مناطق خشک این موضوع امکان پذیر نمی باشد.
پرتقال ها از لحاظ زمان رسیدن به سه بخش تقسیم می شوند:
۱- ارقام زود رس…… همانند رقم تامسون ناول که اوایل آذر ماه زمان رسیدگی آن است
۲- ارقام میان رس…… همانند پرتقال محلی که در ماه های آذر تا بهمن زمان رسیدگی آن است.
۳- ارقام دیررس…… همانند پرتقال والنسیا که از ظهور گل تا رسیدن میوه حدود یکسال طول می کشد.
پرتقال والنسیا یک پرتقال دیررس است و دارای بهترین طعم و رنگ در بین تمام ارقام پرتقال ها می باشد.
میوه های پرتقال والنسیا در ماه های فروردین و اردیبهشت قابل برداشت می باشد . در مواردی شکوفه را به همراه میوه در روی درخت شاهد هستید.
پرتقال والنسیا را در منابعی و یا در مناطقی بعنوان بهترین پرتقال جهان می شناسند.
بر روی درختان والنسیا در ماههای اسفند تا خرداد دو محصول، از جمله محصول سال قبل و میوه تازه تشکیل شده فصل جاری وجود دارد. پرتقال والنسیا در زمستان با تقلیل دما به رنگ زرد گرایش یافته و مجددا در خرداد از زردی به سبزی متمایل میشوند.
میوههای سبز رنگ والنسیا با اتیلن ظرف مدت ۶۴-۲۴ ساعت سبز زدایی میشود. میوههای رقم والنسیا خاصیت نگهداری بسیار خوبی هم روی درخت و هم در انبار را دارند. ارقام دیگر پرتقالهای والنسیا: دلتا، میدنایت، کمبل، اولیندا و فراست است.
اندازه میوه والنسیا متوسط، گرد تخم مرغی، بدون بذر یا کم بذر، نسبتا پوست ضخیم و دارای سطحی صاف است. درختان والنسیا دارای تاجی قوی، عمودی و بزرگ و میزان محصول آن از ۴۰-۶۰ تن در هکتار متغیر است.این پرتقال به دلیل داشتن آب فراوان، بوی مطبوع و اسید کم، مورد علاقه بسیاری از ایرانیان است.
از محاسن رقم پرتقال وانسیا چند مورد را می تواند نام برد:
۱- نیاز به انبار نمودن محصول نیست (بدون ریزش تا بهار سال بعد روی درخت باقی می ماند).
۲. درخت های والنسیا نسبت به درخت های تامسون رشد سریعتری دارند.
۳- از ارقام دیگر مرکبات مقاوم تر و اقتصادی تر می باشند.
از معایب این رقم نیز موارد زیر را می توان نام برد:
۱- دیررس بودن رقم والنسیا ، احتمال سرمازدگی را برای این میوه مطرح می کند (میوه ها می بایست تمام زمستان را روی درخت بمانند). در نقاط کمی سرد و کوهپایه ای که احتمال سرمازدگی بیشتر است کاشت آن مقدور نمی باشد.
۲- چسبیده بودن پوست به گوشت میوه.
۳- قبل از برداشت محصول سال قبل، گلدهی و بارآوری سال بعد اتفاق خواهد افتاد. این موضوع، مسائلی را در عملیات باغداری (عملیات سمپاشی، کوددهی، هرس و …) بوجود خواهد آورد.
در سمپاشی ها می بایست دقت شود که تمامی آفت کش ها با دز پایین آن سمپاشی شوند و دوره عدم تازه خوری آفت کش ها (دوره کارنس) رعایت شود.
کاشت نهال پرتقال تابستانه طی یک دهه اخیر به صورت خودمصرفی در مازندران رواج یافت و هر ساله بر سطح این رقم پرتقال در استان افزوده می شود.
معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: باغداران در اصلاح و نوسازی باغ ها از کاشت نهال « والنسیا » مشهور به پرتقال تابستانه خودداری کنند و بدانند که این رقم اصلا مورد حمایت جهاد کشاورزی استان مازندران نیست.
وی ادامه داد : اگر چه زمان شکوفه دهی رقم والنسیا به عنوان پرتقال تابستانه همانند دیگر ارقام مرکبات همانند تامسون، بهار است ، ولی برداشت محصول حدود پنج ماه دیرتر انجام می شود که به معنای گذر این رقم از سرما پائیزی ، زمستانی و حتی بهاری شمال کشور است.
والنسیا رقمی کاملا مناسب برای مناطق نیمه گرمسیری یعنی برای جنوب کشور است و با توجه به آب هوای معتدل در شمال ، این رقم با خطر سرمازدگی مواجه است.
ایشان فرمودند: طبق اعلام رسمی هواشناسی مازندران در یک دهه اخیر در هر سال شاهد سه مرحله بارش برف سنگین همراه با کاهش دمای زیر صفر درجه در فصول پائیز ، زمستان و بهار بوده ایم و تغییرات جوی به این معناست که ارقام تابستانه به هیچ عنوان قادر به تحمل این سرما نیستند و باغداران در زمان برداشت صد در صد متضرر می شوند.
معاون باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با اعلام این که اکنون کمتر از ۱۰ درصد باغ های نارنگی استان را ارقام جدید میان رس « پچ » و « کلمانتین » با تولید متوسط ۵۰ تن در هر هکتار تشکیل می دهد ، افزود : پیشنهاد می شود باغداران مازندران در ادامه اصلاح و نوسازی باغات مرکبات به این دو رقم جدید نارنگی به دلیل بازار پسندی داخلی و خارجی بیشتر توجه کنند.
وی از رقم ” میاکاوا” با تولید ۷۰تن در هکتار به عنوان دیگر رقم نارنگی استان مازندران یاد کرد و افزود : ۳۰ درصد از باغات نارنگی استان از این رقم هستند که می تواند بیشتر شود.