آفتاب سوختگی گیاه سانسوریا

افتاب سوختگی سانسوریا

Sansevieria sun burned (sun scorch)

گیاه سانسوریا به دلیل شکل و حاشیه‌های تیز برگ‌هایش معمولاً «زبان مادرشوهر»، «شمشیر سنت جورج» یا «گیاه مار» نامیده می‌شود. همچنین به عنوان “کنف کمان افعی” شناخته می شود زیرا یکی از منابع الیاف گیاهی است که برای ساختن رشته های کمانی استفاده می شود.

سانسوریا از آنجایی که آنها در نور کم به خوبی عمل می کنند، در فضاهای اداری و خانه ها رایج هستند. اما اگر در مقادیر زیاد خورده شوند سمی هستند و باعث تهوع و استفراغ می شوند و سم موجود در گیاه دارای اثر بی حسی است که می تواند باعث تورم زبان و گلو شود.

قهوه ای شدن برگ ها در آفتاب سوختگی اولین نشانه ای است که ظاهر می شود.

آسیب آفتاب به برگ های سانسوریا (گیاه مار) به صورت نواحی نازک و قهوه ای ظاهر می شود که هنگام لمس ترد و خشک هستند و این عارضه عموما در سمتی از گیاه بیشتر است که بیشترین شدت نور را دریافت می کند.

این آسیب ها معمولا از لکه هایی که  به اندازه یک پولک کوچک است شروع می شود ولی اگر نادیده گرفته شود بسیار بزرگ می شود در برخی موارد بخش مرده برگ می ریزد و سوراخ هایی به جا می گذارد.

نور خورشید موجب می شود که برگ های گیاه سانسوریا رنگ خود را از دست بدهد و همانند مبلمان هایی که در نور خورشید تابستان رنگ و روی آن ها می رود، برگ های گیاه سانسوریا حالت رنگ و رو رفته پیدا می کنند .

برگ های تغییر رنگ داده و لکه های بوجود آمده در سمتی که بیشترین نور را دریافت کرده اند بیشتر دیده می شوند.

اگر نوک های تیز برگ های گیاه سانسوریا شروع به نشان دادن خشکی کنند (به خصوص در نوک برگ ها)، گیاه دچار مشکل شده است.

گیاه سانسوریا قادر به تحمل از دست دادن زیاد آب و یا رطوبت را نیست و در نور قدرتمند خورشید پخته می شود (می پزد) و به تدریج برگ ها از نوک به سمت پایین خشک می شوند.

قرار گرفتن طولانی در معرض نور خورشید، برگ ها را برای همیشه سفید می کند و رنگ کدر و بی روح به آن ها می دهد (Snake plant bleached leaves) .

رنگدانه های موجود در برگ ها، توسط نور شدید فرابنفش شکسته می شوند .

زمانی که برگ های گیاه سفید و کدر شد، گیاه دیگر قادر به تولید غذا نمی باشد  

و برگ ها از خاکستری یا زرد به رنگ قهوه ای در می آیند و ظاهری ترد پیدا می کنند و در نهایت از بین می روند.

نبایستی سوختگی با کم آبی اشتباه گرفته شود. در شرایط کم آبی برگ ها همانند یک بادکنک خالی شده جمع می شود و حالت چروکیده و خمیده پیدا می کنند سپس برگ ها تغییر رنگ می دهند و خاکستری می شوند.

در شرایط کم آبی که ممکن است بعلت مشکلات و یا پوسیدگی ریشه نیز اتفاق بیفتد، برگ ها نرم می شوند.

برگ های پیچ خورده و لبه های قهوه ای خشک شده بویژه در قسمت نوک برگ ها، نتیجه آب بسیار کم و قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید است.

اگرچه به طور کلی سانسوریا به صورت طبیعی می تواند در مکان های پر آفتاب عملکرد خوبی داشته باشد اما آن هایی که با پرتوهای نور خشن و شدید سازگار نشده اند نشانه های از آفتاب سوختگی و شوک محیطی را نشان می دهند.

قرار گرفتن طولانی در معرض نور خورشید به طور قابل توجه ای روند کم آبی را سرعت می بخشد.

بعد از مدتی که خشکی نوک برگ ها ادامه می یابد بخش خشک شده، ترد و شکننده می شود و ریزش می کند. در نتیجه گیاه سانسوریا شبیه گیاهی می شود که نوک برگ های آن با قیچی قطع شده باشد. چنین اتفاقی در ماه های فصل تابستان و بهار بیشتر روی می دهد.

در مقابله و کنترل عارضه آفتاب سوختگی سانسوریا

ابتدا بایستی خوب بررسی شود میزان خسارت آفتاب سوختگی در برگ ها تا چه میزان است. اگر یک برگ به طور کامل دچار آفتاب سوختگی شد می بایست  به طور کامل از گیاه حذف شود ولی اگر تنها بخشی از برگ و نوک آن دچار عارضه آفتاب سوختگی بود  همان بخش آسیب دیده و کمی پایین تر از محل خشکیدگی بریده و حذف شود.

گیاه به مکان سایه منتقل شود، به طوری که نور مستقیم نتابد و یا اینکه در محیط نیمه سایه نیمه آفتاب باشد (یا اینکه چند ساعتی در روز در معرض آفتاب قرار گیرد).

گیاه آبیاری شود.

لکه های ناشی از آفتاب سوختگی به هیچ عنوان از برگ ها محو نمی شوند ولی آبیاری به توقف ، جلوگیری از پیشرفت عارضه و احیا گیاه کمک می کند.

و در آخر دقت شود دیگر این گیاه را در معرض این شدت و مدت از نور خورشید قرار نگیرد.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی هستند.