رویش درختان در خاک های دارای زهکشی ضعیف بویژه به ترکیدگی در اثر یخ زدگی مستعد بوده و مصرف بیش از اندازه ی کود های ازته و رشد رویشی بیش از حد در اثر مصرف این کودها و گرمای زیاد آخر تابستان این امر را تشدید می کند. تنه درختان سیب را دوغ آب سفید می زنند تا از ترک خوردگی در اثر یخبندان جلوگیری نمایند. شرایط مرطوب یا رشد مطلوب به دنبال آب و هوای خشک ممکن است موجب رشد زیاد یا قوی گردد که منجر به ترکیدگی پوست درختان می شود.
اگر ترکیدگی پوست و یا ایجاد شکاف ها روی شاخه های بالایی و یا سرشاخه ها باشد جای نگرانی زیادی نیست چونکه آن شاخه ها باهرس حذف می شوند و با جوانه زایی سال آینده در مناطق برش داده شده، درخت به رشد و محصول دهی مجدد خود باز خواهد گشت. ترکیدگی پوست در منطقه تنه اصلی درختان بسیار خطرناک و در مواردی غیر قابل ترمیم و جبران می باشد.
درختان مرکباتی که پوست تنه آن ها بعلت سرمازدگی ترکیده است و یا کمی بعلت سرمازدگی سال قبل ترکیدگی دارد برای درمان آن ها ابتدا باید پوست های خشک و لایه کرده از سطح درخت را با چاقوی تیز و یا کاتر حذف نمود تا به بخش زنده و سالم پوست رسید سپس می بایست با مخلوط چسب لاتکس و کمی قارچ کش بردوفیکس ناحیه لخت را پانسمان نمود.
اگر ترکیدگی پوست زیاد باشد می بایست این عمل را بعد از دوماه تکرار نمود. این امر موجب می شود که آلودگی به داخل پوست نفوذ نکند و به مرور زمان پوست های سالم از دو طرف به هم برسند و در نهایت موجب احیا درخت آسیب دیده شود. با رسیدن به این مرحله درخت محصول مناسبی خواهد داد و به عملکرد اقتصادی نیز خواهد رسید.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر خشکیدگی یا از بین رفتن پوست، نیمی از قطر تنه درخت و یا بیشتر را احاطه کرده باشد در این شرایط ترمیم و یا درمان این عارضه موفقیت آمیز نخواهد بود و تنها هدر رفت وقت و انرژی را به همراه خواهد داشت. ممکن است درخت سبز بماند و رشد کمی نیز داشته باشد ولی مطمئنا دچار عارضه سال آوری خواهد شد و هیچ گاه به عملکرد اقتصادی مناسبی نخواهد رسید.
در این شرایط توصیه به حذف آن درخت و جایگزین نمودن آن می شود.
راهکارهای پیشگیری از سرمازدگی زمستانه مرکبات
۱- انتخاب محل مناسب کاشت
بدین منظور از داده های هواشناسی ده سال اخیر استفاده نمایید.
۲- استفاده از ارقام زودرس و متحمل به سرما ( نظیر انشو)
۳- استفاده از نهال سالم و عاری از بیماری
۴- احداث باد شکن
۵- هرس در زمان مناسب بعد از رفع خطر سرما و به شکل مناسب برای جلوگیری از نشست برف روی درختان
۶- ایجاد زهکش در مناطقی که سطح آب بالایی دارند.
۷- برداشت به موقع میوه درختان وتغذیه مناسب درختان طی فصل رشد و بعد از برداشت میوه
تغذیه مناسب با کود پتاس در زمان مناسب ( بعد از برداشت) بر افزایش تحمل پذیری مرکبات نسبت به تنش یخبندان موثر است. از بکاربردن کود ازته در اواخر پاییز و اوایل زمستان اجتناب شود.
۸– اجتناب از خاکورزی و شخم زدن زمین
شخم زدن موجب افزایش هوادهی و در نتیجه کاهش رطوبت خاک می شود و در افزایش احتمال یخ زدگی ریشه درختان مرکبات موثر است.
۹- بستن تنه درختان با فوم و یا سفید کردن تنه درختان مرکبات
یکی از آثار مخرب تنش یخبندان، گرم شدن تنه درختان مرکبات در طول روز و به دنبال آن یخ زدن آن در طول شب می باشد که موجب ترکیدگی پویت تنه درخت و قطع آوند آبکش و در نهایت از بین رفتن شاخه و یا تنه درخت می شود.بر این اساس برای ممانعت از بروز این مشکل، بستن تنه درخت با فوم و یا گونی های کنفی و یا سفید کردن تنه درختان ( رنگ های پوششی سفید رنگ یک کیلویی و چهار کیلویی مخصوص تنه درختان با برندهای مختلف در بازار وجود دارد) می تواند به واسطه کاهش اختلاف دمای شب و روز از ترکیدگی پوست تنه و مرگ درخت در اثر یخبندان جلوگیری کند.
۹- پخش نمودن کاه و کلش روی سطح خاک در زیر درختان موجب جلوگیری از نفوذ مستقیم سرما به ریشه و درختان می شود و از ریشه در بربر سرما حمایت می شود.