European leaf roller (Filbert leaf roller)
نام علمی این آفت Archips rosanus می باشد.
این آفت به تعداد زیادی از درختان میوه آسیب می رساند. این آفت نقاط کوهستانی و سرد را ترجیح می دهد.
بال های رویی حشره قهوه ای متمایل به زرد و دارای نقش و نگاری به رنگ قهوه ای شکلاتی می باشد.
لارو ها با باز شدن جوانه برگ ظاهر می شوند و با حمله به جوانه ها تغذیه آغاز می شود و سپس روی گل ها، برگ ها و در نهایت میوه ها به تغذیه می پردازند.
لارو ها از بخش خارجی میوه های کوچک نیز تغذیه می کنند و در اکثر موارد چند برگ را به وسیله تار های نازک و ظریف به هم می چسبانند یا برگ را لوله می کنند و در داخل آن، لانه ای بدین صورت می سازند و از برگ تغذیه می کنند.
روی میوه ها اغلب لکه های کشیده و فرورفته ایجاد می کنند. با بزرگ شدن میوه ها سطح این لکه ها چوب پنبه ای می شود و با توقف رشد سلولی در این منطقه حالت بدشکلی در میوه ایجاد می شود.
دوره لاروی این آفت ۶ تا ۸ هفته طول می کشد. بعد از دوران لاروی، شفیره در داخل برگ های لوله شده یا به هم چسبیده تشکیل می شود.
لارو ها گاهی برای شفیره شدن به زیر پوستک های تنه و پناهگاه های دیگر می روند.
این حشره داری یک نسل در سال بوده و زمستان را به صورت تخم در زیر پوشش پولک مانند سپری می نماید. توده های تخم معمولا در تنه درختان و شاخه و برگ های بزرگ دیده می شود.
یکی از راه های ردیابی و مبارزه با کرم جوانه خوار درختان میوه، استفاده از فرمون های سنتز شده (خصوصا فرمون جنسی ) این آفت است.
چون این آفت یک نسل در سال دارد در صورت خسارت پایین آفت، سمپاشی توصیه نمی شود.
دوره لاروی این آفت ۶-۸ هفته، دوره شفیرگی ۱۱ تا ۱۴ روز و مرحله پروانگی ۳۰ تا ۵۳ روز می باشد.
این آفت به صورت تخم زمستانگزرانی می کند. لارو ها در اوایل بهار از تخم خارج می شوند و به برگ ها گل و میوه خسارت می زنند.
تخم هایی در توده های ۵۰ تا ۳۰۰عددی روی سطح بالایی برگ ها گذاشته می شوند. در ابتدا، کلنی های تخم سبز روشن است، اما با بالغ شدن تخم ها قهوه ای روشن می شوند . درست قبل از تفریخ، سر تیره لارو در هر تخم دیده می شود. پس از تفریخ، توده های تخم اغلب روی برگ ها باقی می مانند و بیشتر قابل مشاهده و شناسایی هستند و در برابر برگ سبز تیره، سفید به نظر می رسند.
در اوایل تخم ریزی قهوه ای روشن هستند و بعداً به قهوه ای تیره تبدیل می شوند. تا بهار، توده های تخم به رنگ خاکستری روشن سفید می شوند.
شفیره این آفت از نوع بالپولکداران معمولی است. در ابتدا به رنگ سبز یا سبز مایل به خاکستری است ، اما به زودی برنزه می شود و سپس قهوه ای تیره تر می شود.
شفیره در یک مکان محافظت شده ، معمولاً در یک برگ تا شده ایجاد می شود . این مکان ممکن است با شبکه تار ابریشمی سبک احاطه شود.
شفیره ها عموما یکسان هستند . برای شناسایی آنها ، آنها را در یک ظرف نگه دارید تا پروانه ظاهر شود.
کرم جوانه خوار اروپایی تقریباً به همان اندازه کرم های برگخوار درختان میوه می باشند. پروانه کرم جوانه خوار اروپایی به رنگ قهوه ای شکلاتی هستند و از سایر پروانه ها تیره تر می باشند. یک باند تیره مجزا به صورت مورب در سراسر بال آنها وجود دارد و همچنین یک لکه تیره در نزدیکی پایه و نوک بیرونی در پروانه نر وجود دارد. پروانه های ماده الگوی باند کمتری دارند.
کرم جوانه خوار بیشتر، آفت درختان میوه و خانواده رز می باشد. این آفت پلی فاژ بوده است و از ۱۵ خانواده گیاهی تغذیه می کند. نخستین و میزبان اولیه آن ها سیب، توت و گلابی می باشد.
تخم ها و لارو ها در ابتدای وجود آمدن به شرایط محیطی بسیار حساس می باشند. لذا این دو مرحله برای مقابله با این آفت بسیار مهم می باشد.
لارو ها برگ را از طول، لوله می کنند .
حشرات کامل در اواخر اردیبهشت ظاهر می شوند و پس از ظهور سریعا جفت گیری کرده و در اواخر خرداد تخم ریزی می کنند.
برای رسیدن به آستانه اقتصادی در مبارزه با آفت حداقل ۱۰ درخت را در یک جریب (۴۰۰۰ متر) انتخاب (بطور تصادفی) و ۵۰ جوانه باز آن را بررسی می کنیم.
اگر در کل جمعیت، ۱۰ درصد مشاهده شد بایستی سمپاشی و کنترل آفت صورت گیرد.
حشره کش بیولوژیک Bacillus thuingensis که نوعی باکتری می باشد برای مقابله با این آفت مناسب می باشد ولی زمان استفاده از آن بسیار حساس است و تنها در زمانی موثرند وقتی که بلافاصله بعد از تفریخ تخم ها استفاده شوند.
بهترین نتایج هنگامی حاصل می شود که BT در طول شکوفه یا گلبرگ استفاده شود.
ازتله های فرمونی برای ردیابی پروانه های لارو هایی که چند نسل در سال دارند می توان استفاده نمود (دو تله در هر جریب).
هیچ ارتباطی یین تعداد پروانه های حبس شده و میزان خسارت وجود ندارد و این تله ها بیشتر برای تعیین زمانبندی مناسب استفاده از حشره کش ها کاربرد دارد.
حشره کش دورسبان به میزان خوب تا عالی روی این آفت موثر است.
دیازینون، سوین (از لیست سموم مجاز خارج شده است) و پریمترین تاثیر متوسطی در کنترل این آفت دارند. اغلب کرم های برگخوار و کرم های جوانه خوار درختان به دیازینون مقاوم شده اند.
در مواردی آمده است حشره کش فوزالون برای مبارزه با این آفت موثر می باشد.
مبارزه زمستانه علیه تخم های این آفت اثر قابل توجه ای دارد.
در باغ های مرکبات مازندران لارو آفت همزمان با رشد جوانه های نورسته مرکبات از تخم خارج و با رساندن خود به جوانه های مرکبات و تنیدن تار، برگ های جوان را لوله و از برگ های جوان تغذیه و حتی جوانه های انتهایی را قطع می کند . در صورت بالا بودن تراکم جمعیت این آفت، مبارزه به موقع با آن برای حفظ برگ ها، جوانه های جدید و افزایش کمی و کیفی میوه ها ضروری است.
جوانه خوار مرکبات ۹ ماه از سال را به شکل دستجات تخم آفت، روی تنه و شاخه های اصلی و قطور درخت سپری می کند . مناسب ترین راهکار، روغن پاشی تنه و شاخه های اصلی با استفاده از روغن امولسیون شونده به میزان ۵۰۰ سی سی در ۲۰ لیتر آب در اواسط زمستان و استفاده از سمپاش پشتی تلمبه ای هنگام تفریخ تخم آفت در اواسط فروردین به بعد با استفاده از یکی از حشره کش های فسفره مانند مالاتیون یا دورسبان یا فوزالن به نسبت ۲ لیتر در یک هزار لیتر آب در زمان پیک تفریخ تخم های آفت بر اساس نظر کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک گیاهپزشکی بصورت مه پاش روی تنه و جوانه های نورسته، توصیه می شود.
در تحقیقاتی آمده است در صورت آلودگی شدیدتر و ایجاد خسارت می توان از ترکیب حشره کش دورسبان به میزان یک لیتر در هزار لیتر آب و حشره کش هرمونی کنسالت به میزان نیم لیتر در هزار لیتر آب استفاده نمود( در مواردی آمده است که حشره کش کونفیدور به همراه دورسبان نیز تا حدود زیادی جوابگو می باشد).
سلام مطالبتان خیلی موثر است لطفا درمورد برگهای کیوی فروت که کرم برگخوار تاثیر منفی دارد نیز مطالبی قید فرمایید ..ممنون
سلام. چشم حتما در فرصتی مناسب انجام خواهد شد. ممنونم از نظر و پیشنهاد شما.