خم نمودن پایه در هنگام پیوند زدن مرکبات

خم نمودن پایه مرکبات در پیوند

Bending of citrus rootstock

این عمل که به بِندینگ (bending) یا خم نمودن شاخه شناخته می شود اصطلاحی است که در پیوند مرکبات کاربرد دارد. در شرایط عادی و یا معمول، عمل پیوند روی نهال های یکساله مرکبات انجام می شود . بطور مثال زمانی که عمل پیوند شکمی انجام شد، تولید کننده منتظر می ماند که پیوندک روی پایه جوانه بزند و زمانی که طول پیوندک ۵ تا ۱۰ سانتی متر شد شاخه اضافی پایه از محل بالای پیوند قطع می شود. این کار بدین منظور انجام می شود که مواد غذایی گیاهی هدر رفت نداشته باشد و صرف رشد و توسعه بخش های بدون کاربرد نشود. همچنین تمرکز روی تقویت رشد و توسعه پیوندک باشد.

اما در علم و تجربه جدید کمی بعد از عمل پیوند، زمانی که پیوندک به خوبی در محل پیوند مستقر شد، شاخه به آرامی از محل بالای پیوند خم می شود و تا سطح زمین پایین می آید و توسط گیره یا قلابی (در همان حالتی که شاخه به صورت خمیده است) به سطح زمین یا تنه اصلی نهال ثابت می شود. به این عملیات خم نمودن پایه از بالای محل پیوند، بِندینگ گویند. فرایند (عملیات) که بعد از عمل پیوند زنی انجام می شود موجب می شود که سطح فتوسنتز کننده گیاه دیگر قطع نشود، بلکه افزایش یابد.

همچنین سرعت جوانه زنی و سرعت رشد پیوندک نیز بیشتر می شود. بدین طریق با حفظ سطح فتوسنتز کننده، مواد غذایی بیشتری در اختیار پیوندک قرار می گیرید و موجب می شود که رشد بهتر و تحریک جوانه زنی صورت گیرد .

براساس پیشنهاد اسپانیایی ها این ساقه می بایست همچنان به مدت یکسال یا کمی بیشتر یا کمتر وجود داشته باشد و ۲۰ روز قبل از فروش نهال آن را قطع نمایید. اما گلخانه داران زمانی که طول پیوندک به ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر رسید، پایه ( بخش بالایی پیوند) را قطع می کنند.

چندین روش برای وادار کردن به رشد بیشتر جوانه پیوندک، پس از جوانه زدن پیوندک برای مرکبات استفاده می شود، از جمله خم کردن، کندن، بریدگی، برش (تاپینگ) و ترکیبی از این چهار روش.

خم نمودن یا بندینگ از روش های موثر و پر کاربرد در عملیات پیوند مرکبات می باشد.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی هستند.