Walnut leaf gall
Blister mite
کنه ها یکی از مهم ترین آفات درختان گردو می باشند. آنها پس از حمله به درختان در برگ ها، تنه و یا میوه ساکن میشوند. و از منابع گیاه تغذیه کرده و به آنها آسیب میرسانند. کنه ها انواع مختلفی دارند ولی بیشتر ازقام درختان گردو به آفت کنه مقاوم می باشند. اما در مواردی خسارت این آفت از آستانه اقتصادی عبور می کند و آسیب جبران ناپذیری وارد می نماید.
سه گونه اصلی کنه گال زا در درختان گردو دیده می شود که هر سه گونه آن از جنس Eriophyes می باشند. که عبارتند از:
کنه گال زیگیلی Eriophyes tristriatus nalepa
کنه گال نمدی Eriophyes erinae
کنه گال کیسه ای Eriophyes brachytrasus
کنه گال زگیلی برگ گردو یکی از مهم ترین افات درخت گردو می باشد و از نظر اهمیت از دو گونه دیگر اهمیت بیشتری دارد. بعد از کنه گال زیگیلی، کنه گال نمدی و بعد از آن کنه گال کیسه ای در درجه های بعدی اهمیت و ایجاد خسارت قرار دارند. اندازه ی کنه گال زگیلی نر کمی کوچکتر از جنس ماده است. البته این حشرات بسیار کوچک و به زحمت با چشم غیر مسلح قابل دیدن هستند. در زیر میکروسکوپ موی شانه ای این حشره بلند و به سمت عقب است. اندازه ی این حشرات حدود ۲۰۰ تا ۲۴۰ میکرون است. کنه گال زگیلی بیشتر در قاره ی اروپا و آسیا به خصوص آسیای میانی دیده میشود. در کشورمان کنه ی گال زگیلی اغلب در مناطق غربی دیده میشود ولی در مناطق شمالی کشور نیز دیده شده است . استان همدان یکی از مهم ترین مناطق مورد حمله ی این کنه در کشور است.
شدت آلودگی در درختان جوان و شاداب به مراتب بیشتر از درختان پیر می باشد شدت آلودگی در قسمت های مختلف تاج درخت نیز یکسان نیست علائم اولیه آلودگی در برگ های شاخ های پایینی درخت ظاهر شده و به تدریج به سمت شاخه های بالا تر و تازه درخت پیشرفت میکند. حداکثر فعالیت و گسترش این آفت در حدود اواخر تیر و مرداد مشاهده میشود. تغذیه کنه توام با تغییر شکل برگ است و علائم آلودگی بصورت لکه های تاولی زرد رنگ مشاهده می شود.
دمای محیط رشد و شرایط میزبان نقش مهمی در شروع فعالیت یا توقف آن دارد. در ماههای تیر و مرداد فعالیت این کنه ها به حداکثر می رسد. گال های تولیدی دارای سوراخی هستند که از طریق آن کنه ها می توانند خارج و پراکنده شوند.
تعداد کنه های داخل گال بسته به فصل متفاوت است بطوریکه در اردیبهشت 2 تا ۷ عدد اما در اواخر مرداد و اوایل شهریور دو هزار عدد می باشد. بر همین اساس حداکثر خسارت در اوایل شهریور است.
بیشترین تراکم کنه در گال های اطراف رگبرگ اصلی مشاهد می شود. گال های بوجود آمده ابتدا زرد رنگ و به تدریج قرمز رنگ می شوند ولی این آلودگی به ندرت موجب ریزش برگ ها می شود.
جمعیت کنه ای موجود در داخل گال ها معمولا تا قبل از شروع خزان برگ ها، گال ها را ترک کرده و خود را به محل زمستان گذران می رسانند. طول دوره سرما در زمستان در میزان تلفات جمعیت زمستان گذران نقش تعیین کننده ای دارد اگر در این دوره سرما طولانی شود میزان تلفات کنه ها بیشتر است و بلعکس اگر سرمای زمستان ملایم باشد درصد تلفات کمتر می شود.
در برگهای ریزش کرده آلوده به گال، تنها ۲ درصد فرم های مختلف کنه ها در آن حضور دارند. لذا توصیه برای جمع آوری و از بین بردن برگهای آلوده به گال و ریزش کرده در پای درخت به منظور کنترل این آفت، چندان موثر نیست چونکه این کنه ها توسط عوامل بیولوژیک، کنه های شکارگر، سرما و یخبندان از بین خواهند رفت.
مراحل زیستی این کنه ها شامل ۴ مرحله تخم، لارو، شفیره و کنه بالغ می باشد.
در کنترل این آفت ابتدا بایستی ارزیابی درستی از جمعیت زمستان گذران داشته باشیم زیرا که این جمعیت شروع کنده اولیه الودگی است.
کنترل جمعیت آغازگر تنها در مناطقی که آلودگی شدید است در ابتدای سال نقش مهمی در تداوم و شدت آلودگی جدید دارد و بایستی با سمپاشی با ترکیبات مناسب کنترل شود. در بهار و در زمان بازشدن جوانه های برگی از سموم کنه کش و یا حشره کش کنه کش های قوی استفاده شود. کنه کش های پروپاژیت EC57% به نسبت ۱ در هزار و یا بروموپروپیلات EC25% به نسبت ۱ در هزار یا فن پیروکسی میت sc5% به نسبت ۵٪ در هزار و ابامکتین با نسبت نیم در هزار و یا نئورون یک و نیم لیتر در هزار می تواند برای مقابله در ابتدای سال و در زمان طغیان این آفت موثر باشد.
این کنه بطور معمول موجب هیچ آسیب قابل ملاحظه ای به درخت نمی شود و هیچ نقش بازدارنده ای در تولید میوه نخواهد داشت و بر میزان عملکرد تاثیر خاصی ایجاد نمی نماید بنابراین در اکثر موارد هیچ اقدام کنترلی نیاز نبوده است و ضروری نمی باشد. فقط ظاهر برگها تغییر می کند و تنها و بیشتر روی زیبایی برگ های گردو تاثیر می گذارد. عموما مبارزه با آن اقتصادی نیست و ضروری نمی باشد.
در مواردی که ممکن است موجب کاهش عملکرد شود، کنترل و حذف برگ های آلوده که قابل دسترس هستند یک روش کنترل مکانیکی خوبی می باشد.
چرا کنه گالی باعث میشه میوه درخت گردو موقع رسیدن داخلش آب بندازه و بعدا دچار گپک زندگی و فاسد شدن میوه خشک بشود.
سلام وقتتون به خیر
کنه گالی موجب ایجاد این خسارت نمیشه
می بایست علت رو رو آفات یا بیماری های دیگه جستجو نمایید