Pomegranate bark eating caterpillar
Indarbela quadrinotata
Indarbela tetraonis
معمولا دو گونه از این آفت هستند که روی درختان بعنوان آفت کرم پوست خوار خسارت ایجاد می نمایند که نام علمی آن ها در بالا آورده شده است. این دو گونه از لحاظ سیکل زندگی، خسارت و نحوه مقابله مشابه اند. لذا هر دو با یک نام و بعنوان کرم پوست خوار انار توضیح داده می شود.
این یک آفت چندخوار (پلی فاژ) است که روی مرکبات، انبه، گواوا، جامان، لوکوت، توت و انار گزارش شده است.
نشانه اصلی حضور این کرم یا آفت، وجود توده های ریز خاک اره ای روی تنه درختان، شاخه های قطور و بزرگ تر است. این توده های ریز خاک اره ای شامل خاک اره چوب جویده شده و مدفوع کرم ها می باشد.
تخم ها به صورت خوشه ای روی پوست درختان گذاشته می شوند، وقتی لارو ها تفریخ شدند کمی از پوست چوب تغذیه می کنند و سپس به سمت جوانه ها و گره ها حرکت می کنند. زمانی که لارو ها بزرگتر شدند تونلی در داخل چوب (تنه درخت) حفر می کنند. سپس در این تونل ها رشد می کنند و بزرگتر می شوند. این لارو ها در روز در داخل تونل مخفی و در شب از تونل ها خارج می شوند و از پوست درخت تغذیه می کنند.
اگر این آفت کنترل نشود، درخت از بین خواهد رفت.
لارو ها به طول ۵ تا ۶ سانتیمتر، به رنگ قهوه ای روشن و با سری به رنگ قهوه ای تیره می باشند.
تخم ها بعد از ۸ تا ۱۰ روز تفریخ می شوند.
مرحله لاروی ۹ تا ۱۰ ماه و در مواردی تا ۱۱ ماه نیز طول می کشد. این آفت به صورت لارو زمستان گذرانی می کند.
لارو ها خسارت خود را در سرتاسر سال ادامه می دهند.
لارو ها که بزرگ و بالغ شدند در همان کانال های داخل تنه درخت، بعد از طی سرمای زمستان و زمستانگذرانی، تبدیل به شفیره می شوند.
دوره شفیرگی این آفت کوتاه است و تا ۹ روز طول می کشد.
این آفت یک نسل در سال دارد.
میزان هجوم این آفت به دما، رطوبت و میزان بارندگی در مناطق مختلف بستگی دارد و بسته به نوع منطقه میزان شیوع و خسارت آن متفاوت می باشد.
این آفت در مراحل اولیه تغذیه ای خیلی قابل تشخیص و شناسایی نیست. به مرور لارو ها (کرم ها) لایه زیرین پوست را می خورند و زمانی که پوست ها می میرند تازه در این زمان خسارت کم کم مشخص می شود.
خسارت روی تنه عموما به صورت زیگزاگی مشاهده می شود.
هر سوراخ یا کانال ایجاد شده روی تنه درخت انار داری یک لارو می باشد.
اردیبهشت تا خرداد شروع و ظهور فعالیت پروانه ها و تخم گذاری آن ها می باشد.
عموما آلودگی، شروع و یا شیوع آفت، با شروع بارندگی های موسمی اتفاق می افتد (باد های که در فصل بهار و تابستان از جنوب غربی می وزد و با خود باران به همراه دارد).
باران هایی که از از اردیبهشت تا مهر می بارد بسته به نوع منطقه هجوم، ظهور و یا حضور این آفت را به دنبال خواهد داشت.
کنترل این آفت در پیش از و ابتدای حضور و مشاهده لارو ها بسیار مهم و ضروری است. به عبارتی دیگر بهترین زمان کنترل، زمانی است که تخم ها تفریخ شدند و لارو ها بسیار کوچکند.
برای مقابله شیمیایی (سمپاشی درختان) می بایست با مانیتورینگ (بررسی دقیق) سیکل و چرخه زندگی آفت توسط تله های مخصوص یا مشاهده دقیق بررسی شود تا زمان حضور پروانه ها و در ادامه زمان تخم ریزی و تفریخ تخم ها را در باغ متوجه شوید و سپس در زمان مشخص اقدام به سمپاشی نمایید.
اگر شرایط برای این موضوع مهیا نیست از فروردین تا تیر ماه (که زمان حضور پروانه ها و تخم ریزی آن ها است) طی سه تا چهار مرحله (به استثنا بازه زمانی باز شدن گل های انار و تشکیل میوه) هر ماه اقدام به سمپاشی نمایید.
حشره کش فن والریت حشره کش بسیار مناسبی برای مبارزه با این آفت است.
مبارزه با این آفت در مرحله حضور تخم ها و لارو ها، به صورت شیمیایی و عموما با حشره کش فن والریت به میزان مصرف نیم تا یک لیتر در هزار لیتر آب توصیه می شود.
تمام تلاش برای مقابله با این آفت می بایست پیشگیری و جلوگیری از خسارت این آفت باشد. در شرایط ایجاد خسارت و از بین رفتن پوست درختان، مقابله با این آفت اگر هم ممکن باشد، درخت شرایط رشدی خود را همانند قبل باز نخواهد یافت.
مبارزه با این آفت در مرحله آسیب لارو (ایجاد و مشاهده کانال ها و ایجاد خسارت روی پوست تنه درخت انار) به صورت مکانیکی است.
می بایست در این زمان کانال ها را تمیز نمود، پوست های مرده درخت را حذف کرد و سیم مفتولی را به داخل سوراخ ها هدایت کرد تا از این طریق بتوان لارو موجود در آن را، از بین برد.
خمیر های مخصوص (خمیر زئوزران) بدین منظور نیز در بازار موجود می باشد.