باران تابی آفت کش ها

باران تابی آفت کش ها

Rainfastness of Pesticides

باران تابی یک آفت کش یعنی یک ترکیب چقدر توانایی دارد تا در برابر حذف و شستشو به وسیله باران مقاومت کند (باران تابی معادل مقاومت آفت کش در برابر باران).

باران می تواند تا ۹۰ درصد آفتکش را از سطح گیاه حذف کند.

عوامل موثر بر باران تابی آفت کش ها شامل:

مقدار و شدت بارندگی

اسدیته باران

شرایط محیطی

میزان حلالیت فرمولاسیون

ویژگی سن برگ و سطح برگ

باران و آبیاری می تواند باقیمانده آفت کش ها را از سطح گیاه حذف کند یا محصول را رقیق کند و اثربخشی آن را کاهش دهد.

اثر بخشی آفت‌کش‌ها نیز پس از یک بارندگی شدید با مدت کوتاه از بین می‌رود: قطرات بزرگ تأثیر مکانیکی روی سطح گیاه دارند در حالی که تجمع سریع آب می‌تواند رسوبات آفت‌کش را از بین ببرد.

برخی از محصولات آفت کش با مواد کمکی طراحی شده اند، موادی که برای افزایش اثربخشی به فرمول اضافه می شوند. برخی از ادجوانت ها با افزایش ظرفیت ماده فعال برای اتصال به سطح گیاه یا با کمک به فعالیت سیستمیک ترکیب، مقاومت در برابر باران را بهبود می بخشند.

همه آفت کش ها به طور یکسان تحت تأثیر باران قرار نمی گیرند:

آفت کش هایی که به عنوان گرد فرموله شده اند به راحتی شسته می شوند. پودرهای قابل حل (WP) و گرانول ها (G) نسبت به مواد قابل روان (F) و سوسپانسیون ها (SC) باران تابی کمتری (مقاومت آن ها در برابر باران کمتر است) دارند. آفت کش هایی که به عنوان کنسانتره امولسیون پذیر (EC) فرموله می شوند در طول بارندگی مدت بیشتری روی گیاه باقی می مانند زیرا با امولسیفایر طراحی شده اند تا به مخلوط شدن در آب کمک کنند. بنابراین، همان محصول در فرمول EC باران تابی آن بیشتر از فرمول WP خواهد بود.

هنگام سمپاشی هر قارچ کش برگی، زمان از کاربرد تا وقوع باران بسیار مهم است. اگر از قارچ کش های تماسی یا سیستمیک استفاده می شود و وقوع باران قابل توجه در عرض ۲ ساعت رخ دهد، به احتمال زیاد بخش زیادی از آن قارچ کش شسته شده است و هیچ اثری نباید پس از وقوع باران انتظار داشت. هم قارچ‌کش‌های تماسی و هم قارچ‌کش‌های سیستمیک ممکن است در عرض ۱۲ ساعت پس از استفاده نسبت به سطوحی از شستشو حساس باشند. شدت بارندگی نیز مهم است: یک اینچ بارندگی در طول یک دوره ۱ ساعته نسبت به یک نم نم نم باران آهسته که چند ساعت طول می کشد منجر به کاهش بیشتر کارایی آفت کش می شود.

قارچ کش های سیستمیک معمولاً باران تابی بهتری را نسبت به قارچ کش های تماسی در طول یا بعد از دوره های بارانی طولانی ایجاد می کنند. به طور کلی می توان انتظار داشت که قارچ کش های سیستمیک باران تابی بیشتری داشته باشند زیرا شستن مواد فقط از روی سطح باعث حذف کامل آنها از گیاه نمی شود.

با این حال، هنوز هم باید این قارچ کش ها را با زمان کافی قبل از یک باران استفاده کنید. برای استفاده از این قارچ کش ها حداقل ۱۲ ساعت قبل از باران برنامه ریزی کنید. انتظار می رود که باران در عرض ۲-۳ ساعت بعد از سمپاشی، بیشتر باقی مانده های قارچ کش را حذف کند.

آب و هوای غیرقابل پیش بینی اغلب کنترل آفات را دشوار می کند. حتی با برنامه ریزی خوب، ممکن است پس از استفاده از آفت کش، بارندگی های غیرمنتظره رخ دهد. بارندگی یا آبیاری بارانی بلافاصله پس از سمپاشی می تواند آفت کش را از سطح گیاه مورد نظر رقیق یا حذف کند. تصمیم به سمپاشی مجدد یک آفت کش بستگی به میزان باران تابی آن دارد، یعنی توانایی آفت کش برای موثر ماندن پس از بارندگی یا آبیاری بارانی.

در برخی از آفت کش ها (عموما در کشورهای پیشرفته این چنین است در ایران عمومیت ندارد) علاوه بر اطلاعات روی برچسب آن که شامل میزان ماده موثره، ماده همراه، گروه، کلاس خطر، درجه سمیت و دوره کارنس می باشد، مدت زمان باران تابی آن آفت کش را که عموما به صورت ساعت یا روز است را نیز ثبت می کنند.

شاخص باران تابی روی محصول معمولاً مقدار زمان مورد نیاز قبل از بارندگی یا آبیاری را ذکر می‌کنند عموما به صورت ساعت یا روز مشخص می شود. اما میزان باران تابی بسته به زمان، مقدار و مدت بارندگی و همچنین فرمولاسیون و ترکیب شیمیایی محصول می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی، باران بلافاصله پس از سمپاشی، بسیاری از آفت کش ها را از بین می برد. هر چه زمان قبل از بارش بیشتر باشد، احتمال اینکه آفت کش روی سطح گیاه باقی بماند یا جذب بافت شود، بیشتر می شود.

بسیاری از قارچ کش ها و حشره کش ها زمانی موثر هستند که یک اینچ (۲.۵ میلیمتر) باران در ۲۴ ساعت بعد از سمپاشی رخ دهد. با این حال، بارندگی شدید (دو اینچ یا بیشتر حدود ۵ میلیمتر) در عرض ۲۴ ساعت پس از سمپاشی عموماً نیاز به استفاده مجدد از قارچ کش ها و حشره کش ها دارد. همچنین، یک اینچ بارندگی در یک دوره یک ساعته پس از سمپاشی باعث از دست دادن بیشتر کارایی آفت کش ها نسبت به یک نم نم باران آهسته چند ساعته می شود.

آفت کش ها به صورت گرد (dusts)، پودرهای قابل تر شدن یا محلول(wettable or soluble powders)، گرانول ها(granules)، امولسیون پذیر (emulsifiable concentrates) یا مایعات قابل روان (flowable liquids) فرموله می شوند. برخی از محصولات شامل ادجوانت هایی هستند که برای بهبود اثربخشی و مقاومت در برابر باران به فرمولاسیون اضافه می شوند. گرد ها در هنگام بارندگی بیشتر مستعد شستشو هستند. پودرها یا گرانول‌های مرطوب‌شونده معمولاً باران تابی بیشتر از گردها دارند، اما آفت‌کش‌هایی که به‌عنوان امولسیون‌ فرموله می‌شوند معمولاً باران تابی بیشتر دارند. زمانی که بارندگی غیرقابل پیش بینی است، فرمولاسیونی را انتخاب کنید که باران تابی بیشتری داشته باشد.

حشره کش های ارگانوفسفره مانند دیازینون، ایمیدان، سوپراساید و لرسبان فعالیت تماسی دارند و مستعد شستشو هستند. با این حال، به دلیل سمیت بالای ارگانوفسفره ها، به ندرت پس از بارندگی کم نیاز به استفاده مجدد فوری است. محصولات نئونیکوتینوئید سیستمیک (Actara، Admire Pro و Assail) همانند ایمیداکلوپراید پس از جذب گیاه باران تابی خوبی دارند (به راحتی توسط باران شسته نمی شوند)، اما زمانی که بارندگی در کمتر از ۲۴ ساعت پس از استفاده اتفاق می افتد، نسبتاً مستعد شستشو می باشند. لذا توصیه می شود زمانی این حشره کش سمپاشی شود که حداقل تا یک روز بعد از سمپاشی، بارندگی اتفاق نیفتد.

نمودار درجه بندی میزان باران تابی: ویژگی های عمومی برای کلاس های شیمیایی حشره کش

با افزایش میزان بارندگی، مقدار باران تابی عموم حشره کش ها کاهش می یابد.

کاربامات ها و پیرتروئیدها به کوتیکول نفوذ می کنند و در برابر شستشو مقاومت می کنند.

زمان خشک شدن نیز از عوامل موثر در باران تابی آفت کش ها می باشد. زمان خشک شدن می تواند به طور قابل توجهی بر میزان باران تابی تأثیر بگذارد، به خصوص زمانی که نفوذ آفت کش در گیاه مهم است. به عنوان مثال، در حالی که ۲ تا ۶ ساعت زمان خشک شدن برای بسیاری از حشره کش ها کافی است، نئونیکوتینوئیدها تا ۲۴ ساعت برای نفوذ بهینه قبل از یک باران نیاز دارند.

در ۲۴ ساعت اول، حشره کش های تماسی باران تابی بیشتری از حشره کش های سیستمیک دارند. پس از ۲۴ ساعت، حشره کش های سیستمیک باران تابی بیشتری از حشره کش های تماسی خواهند داشت (آفت کش اکنون در داخل گیاه است).

در جدول زیر میزان باران تابی (زمان لازم از زمان سمپاشی تا وقوع بارندگی) برخی از علف کش ها آورده شده است.

کیفیت بالای جدول زیر را از سایت منبع، دانلود نمایید.

میزان باران تابی علف کش ها به طور قابل توجهی در بین علف کش های مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال، فرمولاسیون های قدیمی گلایفوسیت (Roundup) نیاز به استفاده ۶ تا ۱۲ ساعت زمان قبل از بارندگی دارند. با این حال، فرمول‌های جدید گلایفوسیت که شامل یک ادجوانت می‌شوند، ۳۰ تا ۶۰ دقیقه زمان قبل از بارش نیاز دارند.

زمان باران تابی علف کش پاراکوات (پاراکوات در سال ۱۴۰۲ از لیست سموم مجاز کشور خارج شده است) نیم ساعت است. سایر محصولات علف‌کشی که برای علف‌های هرز فعال در حال رشد استفاده می‌شوند ممکن است نیاز به یک ساعت زمان بعد از کاربرد داشته باشند، در حالی که برخی دیگر تا ۶ تا ۸ ساعت پس از استفاده نیاز دارند. در مقابل، علف‌کش‌های پیش رویشی که در خاک لخت اعمال می‌شوند، برای فعال شدن در برابر علف‌های هرز جوانه‌زن، نیاز به عدم بارندگی در چند روز پس از کاربرد دارند.



پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی هستند.