علائم بیماری گیاهی لکه طاووسی زیتون شامل لکه هایی است که روی برگ، میوه و دمگل به وجود می آید.
اکثر لکه ها روی سطح برگ دیده می شوند. این لکه ها گرد یا حلقوی و در ابتدا خاکستری رنگ هستند. با ادامه روند بیماری این لکه ها به رنگ قهوه ای یا سبز تیره درآمده و هاله ای زرد رنگ اطراف آن ها را فرا می گیرد. این لکه ها که قطری کمتر از یک سانتی متر دارند در ظاهر شبیه به لکه های چشم مانند روی پرهای طاووس هستند و به همین دلیل به این بیماری لکه طاووسی می گویند.
اگر تعداد لکه های ایجاد شده روی دمگل زیاد باشد، باعث ریزش شدید میوه می شود.
در تابستان برگ های آلوده کلروزه (سبز زرد) شده و می ریزند و در نهایت در اثر ریزش برگ ها سرشاخه ها نیز ممکن است از بین بروند. علائم روی میوه نیز به شکل نقاط خاکستری رنگ و کمی فرو رفته قابل مشاهده است.
عامل بیماری گیاهی لکه طاووسی زیتون قارچ Spilocaea oleaginea است. مطلوبترین دوره برای فعالیت این بیماری فصل های پاییز و زمستان (در مناطقی با تابستان خشک و زمستان ملایم) یا بهار و اوایل تابستان (در مناطق با زمستانهای سرد) است. عموما این بیماری در بهار و پاییز شروع و شیوع می یابد. وجود رطوبت در بین دمای ۱۸ الی ۲۱ درجه سانتی گراد بهترین شرایط فعالیت قارچ است.
عامل بیماری برای رشد و جوانهزنی نیازمند دمای ملایم تا پایین و رطوبت آزاد در سطح برگها میباشد، در نتیجه این شرایط سبب بروز بیماری در روزهای بارانی پاییز، زمستان و بهار میشود. آب و هوای مهآلود همراه با شبنم و رطوبت بالا، عوامل مهمی در توسعه و انتشار بیماری میباشند. در حالی که آب و هوای گرم و خشک در تابستان سبب غیرفعال شدن و ورود بیمارگر به دوره خواب (کمون) میشود، که این حالت با تغییر رنگ لکهها، به سفید و خشک شدن آنها مشخص میگردد. برگهای جوان نسبت به برگهای مسن تر حساسیت بیشتری به این بیماری نشان میدهند.
این بیماری در پایان تابستان در طول پاییز روی برگها و شاخه های کم و بیش مسن درخت زیتون و در جاهایی که تابش آفتاب و گردش هوا کمتر است بیشتر گسترش مییابد. گسترش بیماری در مناطقی که رطوبت پایین و دما بسیار بالا باشد محدود می شود. قارچ درون لکه های موجود، در برگ هایی که روی درخت باقی مانده اند، زمستان گذرانی می کند. زمستان گذرانی در برگ های ریخته شده در کف باغ، نقش کمی در گسترش بیماری دارند.
بهبود شرایط تهویه در داخل تاج درخت از طریق انجام هرس به موقع و تنک کردن شاخه های انبوه درخت
تغذیه صحیح و مصرف متعادل کود در درختان و افزایش مصرف کودهای پتاسه
عدم احداث باغ در اراضی دارای خاک های سنگین
دفع علفهای هرز پای درختان و مدیریت کف باغ
و استفاده از سموم شیمیایی
استفاده از سموم شیمیایی از روش های رایج کنترل بیماری قارچی لکه طاووسی زیتون در نقاط مختلف جهان می باشد و رایج ترین قارچ کش ها برای این منظور قارچ کش های حاوی مس هستند. برخی از قارچ کش های پردوام همانند دودین و یا کلروتالونیل (از لیست سموم مجاز خارج شده است) نیز برای کنترل این بیماری مورد استفاده قرار گرفته است.